Recept pro Vás připravili: @Seasonsuppers a @laplantationfairspices
Příprava: 15 min
Ingredience na6porcíporciporcí:
- 150g
másla
- 125g
třtinového cukru
- 150g
javorového sirupu
- 200g
melasy
- 2lžičky
mletého zázvoru
- 1lžička
mleté skořice
- 250ml
polotučného mléka
- 2
vejce
- 1lžička
jedlé sody, rozpuštěné ve 2 lžících teplé vody
- 300g
mouky
Postup:
- Předehřejte troubu na 170°C.
- Do kastrolu dejte máslo, třtinový cukr, javorový sirup, melasu, mletou skořici s mletým zázvorem a na středně nízké teplotě míchejte, dokud se nerozpustí.
- Po roztavení sundejte z plamene a přidejte mléko, vejce a rozpuštěnou sodu. Přes síto prosejte mouku a vše dobře dobře promíchejte.
- Dortovou formu o průměru 20 - 25 cm vyložte pečícím papírem, případně vymažte trochou másla a vysypte moukou.
- Pečte kolem 45 - 60 minut. Pomocí vidličky nebo špejle ozkoušíme, zda je koláč hotový. Pokud se těsto na vidličku/špejli nepřilepí, koláč je hotový. Chcete-li získat lepkavou texturu, pravidelně koláč kontrolujte, když se blíží ke konci pečení.
- Po dopečení nechte vychladnout.