Česnekové štangle RYNK
Kód: CHM-RY003Detailní popis produktu
Co jsou to česnekové štangle
Jako česnekové štangle jsme nazvali mladé výhonky česneku paličáku naložené ve skladkokyselém kořeněném nálevu. Tato dobrota není úplně neznámá a spousta hospodyň si v minulosti podobným způsobem uchovávala česnekové výhonky jako vítanou přísadu do polévek, omáček, k masu nebo pomazánek. Jejich jemná, méně štiplavá česneková chuť byla vítanou změnou oproti ostrému česneku.
Nás tato surovina oslovila především proto, že většina zemědělců bere mladé výhonky jako odpad, který se z jara, kdy se musí výhonky zalamovat, ponechá svému osudu na poli. Přitom se jedná o velice šťavnatou a chutnou surovinu.
Jak se štangle vyrábí
(4
Výroba štanglí začíná hned poté, co nám zemědělci přivezou ostříhané výhonky. (1, 2) Ty jsou ke zpracování dosti neforemné, kroutí se nám pod rukama a obtížně se s nimi pracuje. (3)
Po omytí výhonků, je potřebujeme naporcovat na kousky zhruba 4 - 5 cm dlouhé. Toto je nejnáročnější a nejpomalejší část celého procesu. Spousta rukou s nůžkami musí jeden výhonek po druhém pokrátit (4) na správný rozměr. Letos jsme prvně testovali i zlepšovák, tak abychom mohli zaráz zpracovat více výhonků a dá se říct, že fungoval, ale času jsme nakonec zas až tolik neušetřili. Výhonky jsou hodně pokroucené a manipulace s nimi je obtížná.
Nařezané kousky výhonků se následně plní do sklenic (5) na požadovanou hmotnost a nakonec zalévají připraveným lákem.(6) Po uzavření se sklenice ještě musí zapasterovat a označit etiketami.(7)
Doplňkové parametry
Kategorie: | Moravské speciality |
---|---|
Hmotnost: | 0.23 kg |
EAN: | 8594186300754 |
Doplněk k názvu: | Nový způsob vychutnání česneku |
Položka byla vyprodána… |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.