Svatojánské ořechy RYNK
Kód: CHM-RY001Detailní popis produktu
Jak ořechy vyrábíme se nejrychleji dozvíte v našem videu, které jsme pro Vás natočili:
Jak se svatojánské ořechy vyrábí:
Základem je vlašský ořech. Ale není to ten vlašák jak ho znáte z přípravy vánočního cukroví, ale celý zelený, nezralý ořech, které můžete hojně vidět na ořešácích z jara a v létě. Jak název napovídá, tyto ořechy se sbírají koncem června okolo svátku Jana křtitele (24. června), ale díky rozmarům počasí z poslední doby není vyjímkou, že na ořechy vyrážíme již koncem května.
Když ořechy posbíráme, každý z nich musíme nejméně 2x propíchnout kovovou jehlou, v závislosti na velikosti ořechu. Propíchlé ořechy míří do kádě s vodou, kterou po dobu 2 - 3 týdnů musíme denně měnit za čistou. Takto se zbavíme z ořechů nepříjemné trpkosti.
Potom přichází na řadu proslazování ořechů. Je to pomalý proces, kdy postupně nahrazujeme vodu v ořeších cukrovým sirupem. Ten postupně zahušťujeme až se po několika týdnech dostaneme na požadovanou hustotu a ořechy už více cukr nesají. Nakonec přijde na řadu plnění do sklenic, zalití kořeněným sirupem a zavaření (pasterace). Do finálního sirupu přidáváme i kapku glukózového sirupu. Není to proto, že bychom chtěli ušetřit na cukru, ale glukóza zbraňuje zcukernatění nálevu a vy pak nemusíte dolovat ořechy z tuhé cukrové hmoty.
Jak vidíte s ořechy je spousta práce, ale výsledek stojí za to. Vypovídají o tom nejen úspěchy z domácích i zahraničních soutěží, ale i oblíbenost mezi zákazníky a šéfkuchaři.
Trocha historie:
Svatojánské ořechy jsou zapomenutá a znovu objevená stará delikatesa, na jejíž výrobu se recepty objevovaly v kuchařkách již v 19. století. Právě z jedné takové máme recept i my. Trošku jsme si ho upravili a přizpůsobili dnešní době, ale chuť je původní.
Přestože je recept už takto starý, tak svatojánské ořechy byly běžnou pochoutkou ještě v 50. a 60. letech minulého století. Stále se setkáváme s lidmi, kteří si je i dnes dobře pamatují ze svého mládí, kdy je jejich maminka nebo babička každé léto ze zelených ořechů vyráběla. V té době byly také jednou ze součástí ovocného kompotu, který se dal běžne sehnat na pultech socialistických obbchodů. Často si ořechy lidé zaměňují s ořechovkou, která se také vyrábí z nezralých ořechů, které se ale místo do vody a sirupu nakládají do alkoholu, ve kterém je vylouhovaná hořkost vítaná.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Moravské speciality |
---|---|
Hmotnost: | 0.23 kg |
EAN: | 8594186300730 |
Doplněk k názvu: | Sladká kořenitá závislost |
Položka byla vyprodána… |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.