Svatojánské ořechy RYNK

Kód: CHM-RY001
238 Kč
Momentálně nedostupné
Můžeme doručit do:
15.12.2025
Možnosti doručení
Položka byla vyprodána…

Zelené vlašáky naložené v sirupu | Delikatesa vyrobená z vlašských ořechů, podle původní 100 let staré receptury. Ještě zelené (nezralé) vlašské ořechy sklízíme v období kolem svatého Jana (24. června), kdy ještě není zcela vyvinutá skořápka ořechu. Díky tomu je lze celé (včetně skořápky a slupky) naložit do lahodného kořeněného sirupu.

  • Více než 100 let stará receptura
  • Vítěz Great Taste Awards 2018
  • Bezlepkový produkt
  • Vyrobeno z moravských vlašáků
  • Great Taste 2018
  • Bez lepku
  • Božská chuť

Detailní informace

Detailní popis produktu

Jak ořechy vyrábíme se nejrychleji dozvíte v našem videu, které jsme pro Vás natočili:



Jak se svatojánské ořechy vyrábí:

Základem je vlašský ořech. Ale není to ten vlašák jak ho znáte z přípravy vánočního cukroví, ale celý zelený, nezralý ořech, které můžete hojně vidět na ořešácích z jara a v létě. Jak název napovídá, tyto ořechy se sbírají koncem června okolo svátku Jana křtitele (24. června), ale díky rozmarům počasí z poslední doby není vyjímkou, že na ořechy vyrážíme již koncem května.

Když ořechy posbíráme, každý z nich musíme nejméně 2x propíchnout kovovou jehlou, v závislosti na velikosti ořechu. Propíchlé ořechy míří do kádě s vodou, kterou po dobu 2 - 3 týdnů musíme denně měnit za čistou. Takto se zbavíme z ořechů nepříjemné trpkosti.

Potom přichází na řadu proslazování ořechů. Je to pomalý proces, kdy postupně nahrazujeme vodu v ořeších cukrovým sirupem. Ten postupně zahušťujeme až se po několika týdnech dostaneme na požadovanou hustotu a ořechy už více cukr nesají. Nakonec přijde na řadu plnění do sklenic, zalití kořeněným sirupem a zavaření (pasterace). Do finálního sirupu přidáváme i kapku glukózového sirupu. Není to proto, že bychom chtěli ušetřit na cukru, ale glukóza zbraňuje zcukernatění nálevu a vy pak nemusíte dolovat ořechy z tuhé cukrové hmoty.

Jak vidíte s ořechy je spousta práce, ale výsledek stojí za to. Vypovídají o tom nejen úspěchy z domácích i zahraničních soutěží, ale i oblíbenost mezi zákazníky a šéfkuchaři.

svatojanske-orechy-pribeh-vyroby

Trocha historie:

Svatojánské ořechy jsou zapomenutá a znovu objevená stará delikatesa, na jejíž výrobu se recepty objevovaly v kuchařkách již v 19. století. Právě z jedné takové máme recept i my. Trošku jsme si ho upravili a přizpůsobili dnešní době, ale chuť je původní.

Přestože je recept už takto starý, tak svatojánské ořechy byly běžnou pochoutkou ještě v 50. a 60. letech minulého století. Stále se setkáváme s lidmi, kteří si je i dnes dobře pamatují ze svého mládí, kdy je jejich maminka nebo babička každé léto ze zelených ořechů vyráběla. V té době byly také jednou ze součástí ovocného kompotu, který se dal běžne sehnat na pultech socialistických obbchodů. Často si ořechy lidé zaměňují s ořechovkou, která se také vyrábí z nezralých ořechů, které se ale místo do vody a sirupu nakládají do alkoholu, ve kterém je vylouhovaná hořkost vítaná. 

Doplňkové parametry

Kategorie: Moravské speciality
Hmotnost: 0.23 kg
EAN: 8594186300730
Doplněk k názvu: Sladká kořenitá závislost
Položka byla vyprodána…

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Bezpečnostní kontrola